Zdravá rarita

neděle 21. březen 2010 22:20

Zelená a ovocná piva pro naše zdraví

Ze zahraničí k nám v posledních desetiletích pronikají různé pivní speciality jako například ovocná a zelená piva. Lze koupit např. pivo ostružinové a firma Starobrno příležitostně vyrábí úspěšné a zdravé pivo zelené. Že tyto pivní rarity mohou být přínosem nejen svou chutí, ale i zdravotními účinky, může dokázat například i úvaha o obsahu antioxidantů v nich. (Samozřejmě, pokud se pivo pije s mírou!) Zelené či ovocné pivo je totiž blízké projektu ideálního nápoje –  s vysokou antioxidační hodnotou. Jaké jsou vůbec současné a další možné zdroje antioxidantů v pivě?

Již dnes víme, že i tradiční pivo kvalitní antioxidanty obsahuje, třebaže v menším množství. Jejich zdrojem je jednak chmel, jehož zelené šištice kromě hořčiny pryskyřičné povahy obsahují i některé antioxidanty, které přecházejí do nápoje. Pivem s vyšším obsahem účinných látek chmele je například zahraniční pivo Xan.

Také slad obsahuje antioxidanty z obilné slupky. Jde jednak o rostlinné flavonoidy, jednak vitamíny řady B, z nichž některé mají i antioxidační účinek. Kdybychom pivo nepřibarvovali karamelem a slad nepražili, byly by původní obilné flavonoidy s antioxidačním účinkem hlavní příčinou zlatohnědého zabarvení piva.  Ze sytosti a intenzity barvy bychom mohli soudit na koncentraci účinných látek sladu a léčivé účinky piva.

Další antioxidanty získá pivo jen přidáním dalších složek. Například zmíněné ovoce jak např. višně nebo borůvky představují kvalitní zdroj silných a zdraví prospěšných barevných antioxidantů. S ohledem na účinek samozřejmě nemohou být nahrazeny umělými barvivy a esencemi. Podobný účinek mají i antioxidanty jahod, ostružin, malin nebo rybízu. Nejsilnější antioxidační účinek můžeme očekávat u piva ostružinového. Zajímavé je, že ovocná piva se vyráběla dávno před tím, než věda odhalila jejich výrazný antioxidační účinek.

Do piva lze přidávat i další obilniny, buď ve formě extraktu nebo dalšího sladu – takto můžeme použít vedle ječmene např. i žito, oves, pohanku, pšenici nebo kukuřici. U pšenice i kukuřice je ovšem nevýhodou šířící se alergie na některé látky obsažené v jejich zrnu (zejména bílkovinné povahy).

Dále můžeme obohatit pivo o chuťové a léčivé látky bylin. Nevím, které bylinky Brňané do piva přidávají, ale silnější antioxidační užitek mají např. extrakty z máty, vojtěšky, špenátu nebo kořene lékořice. V podstatě ale každá bylinka nějaké antioxidanty obsahuje. Jako bylinný přídavek lze použít i extrakt z mladého obilí a jiných travin (pšenice, oves, psárka) nebo pohankové slámy (obsahuje rutin).

Z polosyntetických látek, jejichž přidání do piva je možné doporučit, je důležitý např. vitamín C, jehož potřeba pro lidský organizmus je značná a kterého je v naší přirozené stravě stále nedostatek.

Velkovýroba piva s výrazným antioxidačním účinkem by mohla zvrátit dnešní situaci, kdy je hladina antioxidantů v těle většiny populace nízká. Považuji skoro za trestný čin výrobu nápojů bez účinných flavonoidů, antioxidantů a vitamínů. Voda z louže, do které spadlo pár ostružin je zdravější než Coca-cola, jejímž pitím si mnozí uhnali i težkou avitaminózu z nedostatku vitamínu C.

 

 

Darius Nosreti

Související články


Poslední články autora

AutorVypadá to lákavě21:0922.3.2010 21:09:00
ZetkaZajímavé.14:5422.3.2010 14:54:51

Počet příspěvků: 2, poslední 22.3.2010 21:09:00 Zobrazuji posledních 2 příspěvků.

Darius Nosreti

Darius Nosreti

Píši o všem kromě hitparád populární hudby, nových aut a fotbalu. (Více témat viz u mne na Facebooku.)

Hledač pravdy, obdivovatel přírody, zajatec krásy a vzpružovatel pokleslé demokracie

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy